این توپ 4 لوله، دارای برد مایل 2.5 کیلومتر و برد نهایی 7 کیلومتر در برابر اهداف هوایی بوده و نواخت تیر عملی آن 850 گلوله از هر لوله و 3400 گلوله از مجموع 4 لوله است که برای افزایش بقای رزمی‎روی توپ‎های شیلکای کشورمان، سامانه هشدار دهنده قفل لیزری با توانایی پوشش 360 درجه نصب شده است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، یگان‎های زمینی برای دفاع از نفرات و تجهیزات خود نیازمند انواعی از سامانه‎های دفاع هوایی هستند که سنخیت مناسبی با ادوات و تسلیحات معمول آنها داشته باشد.

از جنگ جهانی دوم که هواپیماها به یکی از خطرناک‎ترین دشمنان نیروهای زمینی تبدیل شدند، این سامانه‎ها تنها شامل سلاح‎های توپخانه‎ای با کالیبرهای مختلف بود اما در چند دهه گذشته موشک‎های سطح به هوای دوش‎پرتاب نیز که فاقد هر گونه سامانه تخصصی جانبی هستند نیز مورد پذیرش واحدهای زمینی قرار گرفت تا حلقه کامل‎تری از پدافند را در درون خود هر یگان شکل دهد اما حلقه‎های بیرونی‎تر همچنان در اختیار واحدهای تخصصی پدافند هوایی قرار دارد.

نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نزاجا) نیز از سامانه‎های پدافند هوایی توپخانه‎ای و موشک‎های دوش‎پرتاب در سازمان رزم خود بهره می‎برد و با برخورداری از تجربه گران‎بهای 8 سال دفاع مقدس و استفاده از فناوری‎های جدید، اقدام به روزآمدسازی این سامانه‎ها و در عین حال افزایش قابلیت‎های راهکنشی (تاکتیکی) آنها کرده است.

اصلی‎ترین سلاح توپخانه‎ای این نیرو توپ 23 میلیمتری دو لوله به نام ZU-23-2 است. این توپ در شوروی سابق طراحی، تولید و به کشورهای بسیاری صادر و در برخی از آنها تولید شد. ایران نیز پس از انقلاب به جمع سازندگان این سلاح پیوست و سامانه‎های توپخانه‎ای مختلفی را از آن توسعه داد.
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ پدافند هوایی 23 میلیمتری 2 لوله

ساخت نمونه تک لوله برای کاربردهای دریایی، ساخت نمونه‎های 6 لوله و 8 لوله، افزودن قابلیت‎های کنترل خودکار و در آخرین فعالیت اعلام شده ساخت نمونه سه لوله چرخان (گتلینگ) از جمله کارهای ایران روی این توپ پدافند هوایی است. نوع دو لوله این سلاح 950 کیلوگرمی دارای نواخت تیر بیش از 400 گلوله در دقیقه و برد گلوله‎های آن در حدود 2 تا 2.5 کیلومتر و سرعت خروج آنها از لوله توپ 960 متر بر ثانیه است.

لازم به ذکر است که امروزه هم با وجود ساخته شدن پیشرفته‎ترین سامانه‎های موشکی، سامانه‎های توپخانه‎ای به دلایل مختلف همچنان جای خود را در مجموعه‎های پدافند هوایی حفظ کرده اند. از جمله مهم‎ترین امکان، کارکرد این سلاح‎ها تا نزدیک‎ترین فاصله از آنها است در واقع سلاح‎های توپخانه‎ای از زمان رسیدن هدف به برد مؤثر خود تا زمان عبور هدف از روی آنها می‎توانند با آن درگیر شوند.

در نتیجه این سلاح‎ها برای بردهای کمتر از چهار کیلومتر در برابر اهدافی با زوایای عرضی پایین و شتاب کم بسیار مؤثرند و در بردهای کمتر از یک کیلومتر می‎توانند کاملاً کشنده باشند. در واقع نزدیک‎ترین حلقه دفاعی مستقر در اطراف هدف، سامانه‎های کوتاه برد توپخانه‎ای هستند.

شاید در وهله اول به نظر برسد به علت محدودیت برد، سامانه‎های توپخانه‎ای ابزاری بیهوده باشند.

با این وجود، بسیاری از موشک‎های هدایت شونده دارای یک کمینه برد هستند که در آن محدوده به علت تأخیر زمان مسلح شدن فیوز و نیاز به رسیدن موشک به سرعت کافی برای ایجاد شدن نیروهای آیرودینامیکی روی سطوح و در نتیجه امکان کنترل آیرودینامیکی، غیر مؤثر هستند.

موشک‎های سطح به هوا همچنین در برابر اهدافی که در ارتفاع پایین پرواز می‎کنند تا حدی دچار مشکل هستند. در این موقعیت، توپ‎های ضد هوایی این فضای خالی را که موشک در آن مؤثر نیست می‎توانند پر کنند.

به علاوه توپ‎های ضدهوایی تک مأموریتی و مهمات آن در مقایسه با موشک‎های هدایت شونده سطح به هوا ارزان‎تر هستند. در نتیجه در مقایسه با موشک‎های هدایت شونده با یک بودجه معین، برای دفاع نهایی از یک منطقه می‎توان توپ‎های ضدهوایی بیشتری به کار برد.

گلوله‎های توپ به طور معمول مسیر بالستیکی را بدون هدایت طی می‎کنند. مهم‎ترین عاملی که این مسیر پروازی را تغییر داده و به نوعی کنترل می‎کند زوایای هدفگیری سمت و ارتفاع توپ است. این زوایا بر اساس اطلاعات موقعیت، سرعت و شتاب هدف محاسبه می¬شوند. همچنین شرایط جوی، سرعت اولیه گلوله، وزن گلوله و نیروی پسای آن نیز در تعیین این زوایا در صورت برخوردای توپ از یک سامانه کنترل آتش نقش دارند.

یکی از فعالیت‎های شاخص در نیروی زمینی ارتش نصب توپ‎های دو لوله 23 میلیمتری روی خودروهای راهکنشی و زرهی مختلف است. در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در بیشتر موارد این توپ به صورت ثابت و نصب شده روی زمین مورد استفاده قرار می‎گرفت که با نصب آن روی خودرو یک قابلیت کلیدی به آن افزوده شد که این توانمندی، افزودن تحرک بالا به این سلاح است.

 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ 23 میلیمتری روی خودروی تاکتیکی

تحرک، مزیت‎های بسیار مهمی برای یک سامانه دفاع هوایی ایجاد می‎کند از جمله سرعت بالا در استقرار و خروج از یک منطقه، حمل و نقل هوایی سریع‎تر توسط هواپیماهای ترابری، امکان جابجایی در حوالی منطقه تحت پوشش در زمان‎های مختلف که باعث کاهش احتمال کشف موقعیت آن توسط واحدهای شناسایی هوایی یا تیم‎های ضربت دشمن می‎شود، امکان همراهی واحدهای نیروهای زمینی توسط این سامانه در پیشروی‎ها و عقب‎نشینی‎ها و حضور مؤثر در صحنه عملیات و امکان افزایش پراکندگی و اختفاء در فاصله‎ای دورتر از مکان اصلی مورد نظر تا قبل از آغاز عملیات.

به گزارش مشرق، توپ‎های 23 میلیمتری در نزاجا علاوه بر استفاده به صورت ثابت برای بهره‎برداری از مزایای فوق به طور وسیع و به تعداد زیاد روی خودروهای راهکنشی (تاکتیکی) با نام زوبین-1، کامیون‎ها، نفربرهای شنی‎دار خصوصاً نسل اول نفربرهای بی-ام-پی و نفربرهای چرخ‎دار بی-تی-آر نصب شده‎اند. اما آنچه بهانه نگارش این گزارش شده، نه تنها ایجاد تحرک بلکه افزودن قابلیت بسیار مهم هدفگیری با سامانه اپتیکی و کنترل سلاح از راه دور و پایدارسازی سلاح روی نفربرها است.
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ کنترل از راه دور 23 میلیمتری روی خودروی تاکتیکی کویران

برای ایجاد سامانه‎های هدفگیری و کنترل از راه دور از موتورهای الکتریکی قابل کنترل (سروو موتور) برای ایجاد حرکت چرخش لوله توپ در دو زوایه عمودی و افقی استفاده می‎شود. هدف به وسیله دوربین دیده شده و با حرکت دادن اهرم هدایت مشابه جوی-استیک، تعقیب می‎شود. همچنین می‎توان چنین سامانه‎ای را به سادگی به پردازشگر رایانه‎ای و نرم‎افزار تحلیل تصویر نیز مجهز کرد تا کار ردگیری و تعقیب هدف به صورت خودکار انجام شود.
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ 23 میلیمتری کنترل از راه دور روی نفربر چرخ‎دار
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ 23 میلیمتری کنترل از راه دور نصب شده روی کامیون

این نوع توپ 23 میلیمتری کنترل از راه دور و البته پایدار شده تا کنون روی انواع خودروهای تاکتیکی و زرهی در نزاجا در رژه‎های نیروهای مسلح به نمایش عمومی گذاشته شده است. به کمک این سامانه‎ها احتمال اصابت به هدف از 7 درصد برای توپ‎های معمولی 23 میلیمتری به چند برابر افزایش می‎یابد. خصوصاً بهره‎مندی از پایدارساز برای ایجاد امکان اجرای آتش در حال حرکت بسیار مفید است.

بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس 
توپ 23 میلیمتری کنترل از راه دور و پایدار شده روی نفربر

کشور سازنده این سلاح یعنی روسیه (شوروی سابق) تا کنون دو بهسازی مهم روی این توپ در نمونه‎های مستقر روی زمین انجام داده است که محصولات آن با نام‎های ZU-23M و ZU-23M1 نامیده می‎شود. این بهسازی‎ها شامل نصب سامانه الکترواپتیکی ردیابی و هدفگیری شامل دوربین دید در روز، دوربین حرارتی، مسافت‎یاب لیزری و واحد کنترل با قابلیت تشخیص و ردگیری خودکار اهداف است. یک رایانه دیجیتال به عنوان پردازشگر و یک منبع تأمین توان هم در این بهسازی به سامانه افزوده شده است.

در نمونه M1 از دو فروند موشک دوش‎پرتاب ایگلا با برد 5200 متر نیز استفاده شده است که در ترکیب با سامانه الکترواپتیکی و رایانه پردازشگر، توپ و موشک عملکرد یکدیگر را پوشش می‎دهند.

در نتیجه اجرای این برنامه بهسازی، توپ‎های فوق قابلیت درگیری با اهداف در شرایط آب و هوایی مختلف و دید کم را نیز بدست آورده‎اند و احتمال اصابت آنها به اهداف به 30 درصد (بیش از 4 برابر توپ معمولی) رسیده است. این به معنی اصابت 10 گلوله مرگبار 180 گرمی 23 میلیمتری به هدف در یک شلیک 5 ثانیه‎ای با نرخ آتش 400 گلوله بر دقیقه است که برای وارد کردن آسیب جدی به بسیاری از اهداف و حتی انهدام موشک‎های کروز کافی است.

بنا بر این در صورت اجرای کامل بهسازی‎های مشابه روی توپ‎های 23 میلیمتری کشورمان نیز کارایی عملیاتی آنها تا چند برابر افزایش می‎یابد.

زیرا به کمک دوربین‎های دید در روز و شب، صرف نظر از بهبود برد مؤثر سلاح، مسافت‎یاب ویا علامت‎گذار لیزری در کنار سامانه‎های مهار کننده سلاح و کاهش‎دهنده لگد اسلحه باعث افزایش چشمگیر دقت تیراندازی و افزایش احتمال اصابت به هدف در اولین سری شلیک می‎شوند.

همانطور که ایجاد قابلیت کنترل از راه دور و هدفگیری تصویری موجب کاهش خدمه مورد نیاز به یک نفر، حفاظت از نفر کاربر توپ در برابر آتش دشمن، افزایش آمادگی عملیاتی در هر لحظه، سرعت واکنش به تهاجم دشمن خصوصاً در مناطق صعب العبور، محیط‎های خطرناک و شرایط آب و هوایی نامساعد را شده است.

به علاوه تجهیز به پردازشگرهای جدید و نرم‎افزارهای تحلیل تصویر برای ایجاد ردگیری کاملاً خودکار هدف (که در صورت نیاز می‎تواند با تأیید کاربر انسانی اقدام به شلیک کند) می‎تواند در کنار قابلیت کنترل از راه دور  و استقرار این توپ‎ها در اطراف مناطق تجمع نیروهای زمینی دامی به شدت کشنده برای واحدهای هوایی تهاجم زمینی دشمن مانند بالگردها و پهپادها باشد.

نمونه تک لوله توپ 23 میلیمتری در ارتقاء انجام شده روی تانک اسکورپیون نیروی زمینی ارتش نیز نصب شده است که با توجه به قابلیت استفاده از آن درکاربردهای سطح به سطح و سطح به هوا و نواخت تیر بالای آن در زمینه افزایش قابلیت‎های این تانک سبک رزمی و شناسایی تأثیر مفیدی دارد.

شیلکا؛ سامانه‎ای از دیار ایوان مخوف

دیگر سلاح پدافند هوایی توپخانه‎ای موجود در سازمان رزم نزاجا توپ 23 میلیمتری 4 لوله مستقر روی خودروی زرهی به نام «ZSU-23-4 شیلکا» است که اصالتاً یک سامانه متحرک نیز محسوب می‎شود. این سامانه که از یک رادار برد کوتاه برای شناسایی اهداف بهره می‎گیرد از جمله معدود خریدهای رژیم طاغوت از شوروی سابق است که در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران همانند توپ‎های 23 میلیمتری معمولی معرفی شده در این گزارش توسط هر دو طرف استفاده می‎شد.

این توپ 4 لوله دارای برد مایل 2.5 کیلومتر و برد نهایی 7 کیلومتر در برابر اهداف هوایی بوده نواخت تیر عملی آن 850 گلوله از هر لوله و 3400 گلوله از مجموع 4 لوله است به طوری که یکی از برترین خلبان جنگنده بمب‎افکن اف-4 فانتوم نیروی هوایی ارتش اظهار داشته "این توپ جنگنده حریف را اَرّه می‎کند!"

به گزارش مشرق، سرعت خروج گلوله‎های این توپ از لوله بین 950 تا 1000 متر بر ثانیه بوده و سامانه تیراندازی آن نیز الکتریکی و برای خنک‎سازی بخش‎هایی از سلاح از آب استفاده می‎شود. این سامانه با هدف‎هایی در ارتفاع 50 تا 100 متر  که با بیشینه سرعت 250 متر بر ثانیه (900 کیلومتر بر ساعت) پرواز می‎کنند و با هدف‎هایی با ارتفاع پرواز 100 تا 1500 متر که بیشینه سرعت 450 متر بر ثانیه (1620 کیلومتر بر ساعت در حدود 1.35 ماخ) دارند درگیر می‎شود.

این توپ و خودروی زرهی 19 تا 20 تنی آن که 4 خدمه دارد قادر به حرکت با سرعت تا 50 کیلومتر بر ساعت بوده و برد رادار جستجوی هوایی آن در منابع بین 12 تا 20 کیلومتر عنوان شده است.

این سامانه نیز توسط روسیه ارتقاء یافته و نمونه بهسازی شده آن «ZSU-23-4M4 اسپاگ» نامیده می‎شود. این سامانه برای دفاع از نیروهای زمینی و تأسیسات ثابت در برابر اهداف مختلف پرواز کننده در ارتفاع کم بسیار مؤثر است و می‎تواند در حال ساکن یا حرکت یا بلافاصله پس از توقف اقدام به درگیری با آنها و حتی اهداف زمینی نماید.
 
بازگشت ارّه برقی نزاجا
توپ 23 میلیمتری 4 لوله شیلکا بهسازی شده توسط روسیه و نمونه دارای موشک دوش‎پرتاب

با بهسازی‎های اجرا شده روی این سامانه به طور کلی احتمال اصابت آن به هدفی که در محدوده قابلیت درگیری آن پرواز کند به عدد بسیار قابل توجه 60 درصد رسیده است که جزء بهترین مقادیر برای یک سامانه توپخانه‎ای بوده و بیشتر به احتمال اصابت موشک‎ها نزدیک است تا توپ‎ها.

در این سامانه ضمن تغییر رادار مورد استفاده که به افزایش برد کشف اهداف به 34 کیلومتر منجر شده، امکان هماهنگ شدن آن با سایر سامانه‎های پدافند هوایی نیز برقرار گردیده امکان درگیری مؤثر با اهداف مانورپذیر ایجاد و تجهیزات آزمایش برخط (آنلاین) بخش‎های مختلف سامانه و نیز ادوات تمرین عملیاتی خدمه به آن افزوده شده.

بهبودهای سامانه کنترل آتش در این توپ 4 لوله خودکششی سبب افزایش احتمال اصابت آن از 7 تا 12 درصد در سامانه اولیه به 30 تا 60 درصد در شرایط مختلف برای سامانه بهبودیافته گشته است.

با توجه به نواخت تیر 3400 گلوله بر دقیقه معادل 56 تا 57 گلوله بر ثانیه در این سلاح با احتمال اصابت 30 تا 60 درصد و فرض اجرای 3 ثانیه‎ای آتش علیه هدف بین 51 تا 102 گلوله به هدف اصابت خواهد کرد که رقم بسیار قابل توجهی است.

بهینه‎سازی‎های این سامانه به طور کلی شامل این موارد است: تعویض رادار با نمونه‎ای با کارایی بیشتر، به کارگیری پردازشگر دیجیتال، امکان دریافت اطلاعات هدف از منابع دیگر و کنترل سلاح توسط یک واحد فرماندهی، بهره‎گیری از تجهیزات آزمایش برخط و سامانه شبیه‎ساز برای تمرین خدمه در خود سامانه، به کار گیری سامانه‎های دفاعی در این توپ خودکششی برای حفاظت از آن در برابر تسلیحات هدایت‎شونده دشمن از جمله کاهش انتشار اثرات حرارتی، تجهیز به یک سامانه تهویه هوا و نیز بهره‎گیری از یک مولد توان دیزل-الکتریک که به بهبود شرایط کاری خدمه نیز کمک نموده است.

همچنین این سامانه امکان تجهیز به دو پرتابگر دو فروندی موشک‎های دوش‎پرتاب ایگلا و سامانه تشخیص دوست از دشمن (IFF) را نیز در صورت نیاز دارد.

بدیهی است با استفاده از پیشرفت‎های چشمگیر کشورمان در عرصه پردازش دیجیتال، بهسازی و طراحی و ساخت سامانه‎های راداری مختلف کوچک و بزرگ و ساخت سامانه‎های الکترواپتیکی مختلف ایران نیز توانایی بهسازی بومی این سامانه پدافند هوایی مؤثر را دارد.

در گذشته نیز برای افزایش بقای رزمی‎روی توپ‎های شیلکای کشورمان سامانه هشدار دهنده قفل لیزری با توانایی پوشش 360 درجه نصب شده بود که نشان از توجه فرماندهان به بهسازی این سلاح دارد.

بهسازی توپ 30 و 57 میلیمتری

یکی دیگر از سامانه‎های توپخانه‎ای موجود در سازمان رزم نزاجا توپ 30 میلیمتری 2A42 موجود در نفربرهای بی-ام-پی-2 است که توسط سامانه‎های پایدارساز در دو صفحه افقی و عمودی پشتیبانی می‎شود از 3 نوع مهمات از جمله معمولی و نفوذگر استفاده کرده و قابلیت انتخاب نرخ شلیک 200 تا 300 و 500 شلیک بر دقیقه را دارد.

برد مؤثر این توپ 3000 متر در برابر اهداف هوایی بوده و قابلیت شلیک در حال حرکت را دارد. جرم پرتابه‎های این توپ، 405 گرم و سرعت خروج آن از لوله سلاح برابر 960 متر بر ثانیه است. این توپ در برابر اهداف پروازی در ارتفاع پائین مانند بالگردها بسیار مؤثر است.
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
توپ 57 میلیمتری دو لوله متعلق به نزاجا و توپ شیلکا در زمینه تصویر

آخرین نمونه از سلاح‎های توپخانه‎ای که به آن اشاره می‎نماییم سامانه پدافند هوایی 57 میلیمتری دو لوله است که مانند توپ شیلکا روی یک مجموعه زره‎پوش شنی‎دار نصب شده است. بهره‎گیری از رادار، برد مؤثر این توپ که با نام ZSU-57-2 شناخته می‎شود را از 4000 متر به 6000 متر می‎رساند که برد قابل توجهی است. سرعت خروج گلوله از لوله این سلاح حدود 1000 متر بر ثانیه است. علاوه بر رادار یک سامانه اپتیکی نیز برای هدایت این سلاح به کار می‎رود.

نواخت تیر پایدار این توپ 70 شلیک در دقیقه و بیشینه آن 105 تا 120 تیر بر دقیقه عنوان شده که مقادیر قابل توجهی برای یک سلاح با این کالیبر است. نمونه کششی تک لول این توپ4660  کیلوگرم و نمونه خودکششی(مستقر بر روی خودروی زرهی) 28 تن وزن دارد و به نظر می‎رسد همچنان در نزاجا برای پدافند هوایی به کار می‎رود.

سامانه‎های راداری، اپتیکی و کنترل آتش این توپ قدرتمند نیز امکان بهسازی با فناوری‎های پیشرفته موجود در کشور را داشته همانطور که سامانه پدافند هوایی سعیر متشکل از شبکه‎ای از توپ‎های کالیبر بالای 100 میلیمتری مجهز به سامانه‎های پیشرفته الکترواپتیکی بوده و برای انهدام اهداف در ارتفاع متوسط در واحدهای پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه مورد استفاده قرار می‎گیرد.

خصوصاً در صورت مرتبط بودن توپ‎های 57 میلیمتری با شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور دارای عملکردی بسیار مؤثرتر خواهد بود.

موشک‎های دوش‎پرتاب؛ کوچک اما کاربردی

موشک‎های دوش‎پرتاب مختلفی از نمونه‎های مختلف سهند تا نمونه‎های جدید میثاق در نیروی زمینی ارتش مورد استفاده قرار می‎گیرد. علاوه بر استفاده از این موشک‎ها در قالب یگان‎های معمول و موتورسوار برخی واحدهای دوش‎پرتاب با استفاده از موتورسیکلت‎های چهارچرخه ساخت کشورمان به قابلیت تحرک بالا و مطمئن‎تر دست یافته‎اند که امکان عبور ایمن از مناطق ناهموار را برای واحدهای پدافند هوایی کوتاه برد برقرار می‎کند.
 
بازگشت ارّه برقی نزاجا
شلیک موشک دوش‎پرتاب

به گزارش مشرق، با افزوده شدن تحرک امکان تغییر موضع سریع و یا بهبود پوشش در مناطق درخواستی از یگان‎های مختلف بیشتر فراهم شده و موشک‎هایی مانند میثاق-1 که بردی بین 500 متر تا 5000 هزار متر و محدوده ارتفاعی از 25 متر تا 4000 متر دارند می‎توانند با دو برابر سرعت صوت به درگیری با مهاجمین خطرناکی که هر نیروی زمینی را تهدید می‎کند بپردازند.

تأثیر بالای این سامانه‎های دوش‎پرتاب در نبرد حزب الله لبنان و مقاومت اسلامی فلسطین با بالگردهای مدرن رژیم صهیونیستی اثبات شده است.
 
بازگشت «ارّه برقی نزاجا» با چشم‌های هوشمند و شلیک‎‌های مرگ‌آور +عکس
واحدهای موشک دوش پرتاب

همچنین برای افزایش قابلیت‎های راهکنشی (تاکتیکی) موشک‎های دوش‎پرتاب متخصصان نزاجا سکوی چند فروندی موشک‎های دوش‎پرتاب را نیز توسعه داده‎اند. این مجموعه روی یک خودروی وانت نصب شده و توسط یک نفر خدمه به کار می‎رود. نسل اول این سامانه از دو موشک بهره‎مند بود که در نسل جدید آن تعداد موشک‎ها به 4 فروند افزایش یافته است. البته در نسل اول این سامانه تجهیزات مختلفی روبروی کاربر قرار داشت که در نمونه رونمایی شده از نسل جدید دیده نمی‎شود.

به کمک این سامانه تعداد بیشتری موشک آماده شلیک توسط هر نفر قابل به کار گیری است ضمن اینکه امکان شلیک با فاصله زمانی بسیار اندک چند موشک به یک هدف نیز توسط یک نفر به وجود می‎آید. در نمونه روسی این سامانه که دو موشک ایگلا را به کار می‎گیرد چند خودروی پرتابگر امکان ارتباط و عملکرد هماهنگ با هم را نیز دارند و سامانه‎های اپتیکی و حرارتی و سامانه تشخیص دوست از دشمن نیز روی هر پرتابگر قابل به کار گیری است.

بازگشت ارّه برقی نزاجا 
سکوی چند فروندی موشک‎های دوش‎پرتاب ساخت نیروی زمینی ارتش

با در نظر داشتن دیده‎بان‎های مسلح قرارگاه پدافند هوایی خاتم الأنبیاء و ارتباط آنها به شبکه یکپارچه پدافند هوایی می‎تواند اینگونه تحلیل کرد که با ارتباط این واحدها به شبکه و اطلاع از تهدیدات امکان درگیری مؤثرتری برای این سامانه ایجاد شده و با کاهش احتمال غافلگیری، زمان مورد نیاز برای واکنش به تهدیدات بسیار کاهش خواهد یافت.

به عنوان نکته پایانی باید ذکر شود تانک‎های تی-72 کشورمان قابلیت شلیک موشک ضد زره تندر را از لوله توپ 125 میلیمتری خود دارند و نیز موشک ضد زره توسن که از روی پرتابگر نصب شده روی نفربرهای بی-ام-پی-2، خودروهای راهکنشی سفیر و پرتابگرهای ثابت زمینی شلیک می‎شوند دارای قابلیت درگیری با اهداف هوایی کم‎سرعت مانند بالگردها تا برد 4هزار متر بوده که از ابتدا در طراحی آنها دیده شده و در شرایط لازم به عنوان راه حل فوری برای درگیری با دشمن مورد استفاده قرار گیرند.

البته موشک‎های ضد بالگرد قائم نیز بر مبنای موشک ضد زره توفان توسعه یافته‎اند که دارای سامانه‎های هدف‎یابی پیشرفته و هدایت لیزری مقاوم به جنگ الکترونیک است و برد آن نیز بیشتر از دو موشک فوق تخمین زده می‎شود.

مجموعه توپ‎های پدافند هوایی با کالیبرهای مختلف و سامانه‎های موشکی موجود در سازمان رزم نیروی زمینی با پوشش دادن بردها و ارتفاعات مختلف کار دفاع لایه آخر از واحدهای زمینی را به انجام می‎رسانند. در لایه‎های بیرونی نیز موشک‎های سطح به هوای میان‎برد متحرک کار دفاع از نیروهای زمینی در صحنه عملیات را بر عهده دارند.

این سامانه‎ها با اتکا به توانمندی متخصصان داخلی ضمن متحرک شدن از سامانه‎های هدفگیری جدید و کنترل از راه دور برای بهبود قابلیت‎های عملیاتی خود بهره می‎برد. این بهسازی‎ها برای آماده شدن واحدهای نیروهای زمینی در نبردهای مدرن که در آن پهپادهای بالگرد و بال‎ثابت شناسایی و تهاجمی برای کمک در هدفگیری سریع و دقیق توپخانه و نیز تهاجم علیه واحدهای زرهی و استحکامات به یاری هواپیماهای تهاجم زمینی و بالگردهای تهاجمی می‎آیند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 110
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • 0 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 1
    ظریف عزیز . . با دقت نگاه کن . . !!
  • حسین ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 1
    عالی بود، دم همه بر بچه های پدافند هوایی گرم. خداییش کار پر استرسی دارن، فقط یادمون باشه عالی بودن با کافی بودن فرق داره. ما که کاری جز دعای خیر از دستمون بر نمیاد... یا علی
  • ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 0
    خیلی بد قیافه هستن
  • حسین ر ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    در اینجا جا داره یادی از سردار شهید تهرانی مقدم مرد شماره یک موشکی ایران در زمان جنگ کنیم.شادی روحش صلوات.
  • ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    مگه خودروی اسپرت هست که خوشگلش کنن؟!
  • محسن م ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اینا فقط قسمتی از مهمات ارتش بود هنوز دستاوردهای سپاه رو ندیدین
  • ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    به نظرم وقتي امنيت رو تامين مي‌كنن خيلي خيلي هم خوشگلن!!!
  • ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اره برقی کدومشونه ؟ اون که عکسش صفحه اوله کجاست پس ؟
  • علي ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    قيافه رونبين قدرت روببين تاكور بشه چشم بدخواهانمان ياعلي مدد
  • ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    حتما آن موقه ای نطق کرده بود عینک دودی زده بود
  • ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    در دفاع وصنعت قیافه کارایی ندارد عزیز این کارایی هست که جواب باید بدهد
  • محمد ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    آقا دمتون گرم کاری داشتید خبرم کنید. داداش ظریف عینکتو بزن.........
  • ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    این سلاحها الان دیگه مصرف نداره جایی که مسلسل با نواخت تیر بالای 5000 تیر وجود داره دیگه نشون دادن اینها مسخره است.
  • عبدالله ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 1
    بنام خدا خدایی دست مریزاد البته با همراهیایمان رزمندگان اسلام توان عمایاتی آنها غوغا میکند (و اد رمیت ما رمیت ولکن الله رمی )
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    خاک برسرت مشرق
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    شبیه جک می مونه به درد موزه هم نمی خوره
  • ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    10000000 تا مثبت .
  • پيمان ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ناشناس عزير، شما هم عكس اسلحه و جنگ و كشتار رو بيشتر نگاه كت
  • علی ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    چشم به در خواست شما می گیم مدل گل گلی صورتی بزنند
  • ناشناس ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    توپ23 روسی وکره ایشون خوب کار میکردند.ولی ایرانیشون1رگبار میزدند قفل میکردند
  • احسان ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    در جواب پیمان وای چه رمانتیک تو برو ببین آمریکا چند چنده گلابی!
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    +1000000000000000000000
  • ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 1
    جنگ با آمریکا و اسرائیل الکترونیک و موشکی خواهد بود این بدرد جنگ با افغانستان میخوره آمریکا داشتن سلاح هسته ای لازمه
  • ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اگه جک بود که آمریکای دلقک صد بار حمله کرده بود!
  • ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    گل گفتی
  • سعید ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    باسلام واحترام به تمامی کاربران محترم بایدبگم اینا واسه فاطی چی نمیشیه ... البته دستشون دردنکنه ازاین همه تسلیحات ارتش چین وروسیه یکمی بدادماجوانترا برسن والله ما جنگ نمی خوایم وقرارم نیست کسی به ایران حمله کندبفکرمعیشت مردم باشیدهمین.......
  • هادی ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ناشناس جان من یه کم در باره سلاحها اطلاعات دارم ، مسلسل با توپ فرق داره ، اینها توپ بود که شما توی این گزارش دیدید این نواخت تیر برای توپها نسبتا خوب هست
  • هادی ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    فکر میکنم اطلاعات نظامی کمی دارید واگرنه اینطور عجولانه قضاوت نمیکردید ما همین الان داریم پهباد های بیگانه رو با همین توپهای23 میلیمتری میزنیم
  • ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اونوقت اینی که گفتی حتما دقیقه ای مینوازه و مستندم هست و دروغم شاخ و دم نداره دیگه
  • حسين ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    فيلم زياد ميبيني....؟؟
  • حسين ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    گروه حماس با 10 تا موشك دست ساز اسراييل وادار به آتش بس كرد....به هسته اي هم نميكشه پرپرشون مي كنيم
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    آفرین ...خیلی اسلحه خوبی است. با همین آمریکای بی شعور را بکشید.
  • سیدپیمان ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    حوبه میگی بدرد موزه میخوره ..کاش معنی همینی هم که میگی رو میدونستی ومیفهمیدی ارزشمنده ..فکر خودت باش که بدرد چیزی میخوری یا نه ..؟؟؟؟ فکر نکنم بدرد چیزی هم بخوری ناشناس ...راستی چقدر مزد میگیری واسه هر کامنت منفی که میذاری؟؟ چون همه جا هستی وهمیشه هم جای پاهات هست /
  • سید پیمان ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    وای سعید جون تو چقدر نازی بالام
  • ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    خداییش این امکانت به روز شما در اختیار مرزبانان قرار میگیره امار گرفتین هر روز شاهد پیشرفت در زمینه ی ابزارهای دفاعی هستیم اون وقت مرزبانان مظلوم دریغ از یه جلیقه ی ضد گلوله مشرق به جای خراب کردن چهره های محبوب سیاسی یه کم به این جور مسائل رسیدگی کن به وضعیت سربازان وظیفه ی مرزبان
  • آرش ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    نه برادر اين ها رو ديده شماها بايد بريد تجهيزات اونارو ببينين.
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    یه مشت ساندیسی دوره هم جمع شدن
  • مهرداد ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    در جواب ناشناس 15:32 یک مشت ساندیسی هم اونطرف جمع شدن حداقل ما ساندیس مملکت خودمون را میخوریم شما چی
  • سید ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    یه سوال بنده مثبت دادم چون اطمینان دارم درست میگید ولی ندیدید شما یعنی من دیدم؟
  • حجت ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    بعضی از دوستان که تا اسم سلاح آمریکایی میاد کپ می کنن به علت دقت در زیباییشه. اونجوری بار روانی بیشتری داره. برای همینه که بعضی از F4 های ایران رو دماغش عکس کوسه داره
  • حجت ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    بمب اتم اسمش ترسناکه. علت ترس خیلی ها از آمریکا به علت کار کردن تو این زمینس.
  • پروانه ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اوا نگوووووووووووووووووووووووو خواهر! بقبقو بقبقو شما خودشو ناراحان نکن!
  • حجت ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    مثلاحالا که پاکستان بمب اتم داره چه گلی به سر مردمش زده؟
  • ساندیس خور اصلللللل ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ما این ساندیسو وقتی میخوریم مست شهادت میشیم شما چی؟ هی برید آبشنگولی بزنید و هی روز به روز وطن فروش تر بشین
  • صرفا جهت اطلاع ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    این اره میتونه درختان ما رو چک کنه!
  • ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    به نظر من بجای استفاده از توپهای 23 م م باید از توپهای 30 م م استفاده کرد.روسیه در حال حاضر روی پانتسیر اس 2توپ 30م م و روی کاشتان 2 توپ30م م کاتلینگ نصب کرده.
  • ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    شما برو با دقت موشک هایی هل فایر که تکنولوژی سال ها قبل اوناس نگاه کن
  • ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    شما برو با دقت موشک هایی هل فایر که تکنولوژی سال ها قبل اوناس نگاه کن
  • ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    این همه متوهم یه جا ندیده بودم یا نمیدونین تکنولوژی روز چیه، یا یه چیزی مصرف می کنین؟ جنسش خوبه؟
  • TAHA ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    داداشم پس شما برو تیربار اخگرو ببین
  • ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    پیمان گلابی
  • سید حسن ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    فقط بدونید حزب الله هم الغالبون
  • ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    رفيق شما يه سر برو اسلحه هاي امريكاييها رو نگاه كن اونوقت به اينا ميخندي.
  • مهدی قدرتی ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    بچه ها متشکریم
  • علیرضا ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    تمام ارزیابی هایی که در خارج از کشور از توانمندی دفاعی ایران میشه فقط منحصر به ارتشه چون ارتش نیروی نظامی رسمی کشوره و قبل از انقلاب هم دست خودشون بوده به همین خاطر در مورد پادگانها و بعضی چیزها خبر دارند اما در مورد سپاه فقط میتونن حدس بزنن و هیچ اطلاعی ندارن.
  • ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    اره برقی همون شیلکا هست دیگه مگه متن گزارش رو نخوندی؟
  • ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    شما هم سامانه های روز رو ندیدی همشون سلاح توپخانه ای هم دارن
  • شیعه ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 0
    قدرت ما به ابزار ما نیست بلکه به ایمان ما است وگرنه آمریکا که برای ضد هوایی های خود از الیزر استفاده میکنه و هواپیمای بی52 جندین برابر هواپیماهای جنگی ما هست می شود با ابزار مقاوت کرد؟ خیر این ایمان شیعیان است که اگر بخواهند کار را انجام بدهند خدا کمکشان می کند ولو با ابزار قدیمی و فرسوده
  • ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ساندیس ما نی ش تو چشم شما....
  • حامد ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ظریف مثل مردم عادی که سربازی نرفته این جرو چیزا رو بتونه بفهمه .
  • ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 0
    داداش شما مه نگاه کردی بسسه...ما نیازی به نگاه کردن نداریم...خداروشکر قدرت نظامیمون نتنها خوبه...بلکه یه چیزی داریم به نام قدرت عاشورایی که رو دستش که رد خور نداره...پدرانمون تو هشت سال دفاع مقدس نشون دادن...
  • ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 0
    از قدیمو ندیم گفتن مرغ همسایه غازه...متاسفم براتون واقعا
  • ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    جان من تا حالا موزه رفتی؟؟؟؟؟؟نه اصلا جک میدونی یعنی چی؟؟؟؟؟؟ناشناس جان بیخیال به خودت فشار نیار مریض میشی....
  • ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    دمت گرم...
  • ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    باز خوبه ما توهممون از سانديسه! مال شما كه از ماري جواناس!!! بابا يه چشمه آركيو رو بپا بعد نظر بده. قربونت داداش
  • یا مهدی ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ظریف ظریف از گل دقت کن!
  • یا مهدی ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    1 0
    حالا کی جنگ خواست!!؟ به اینها میگن قدرت بازدارنگی مجید جا!!!
  • محسن ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ناشناس بی غیرت احتمالا الان اونور آب یا دستمال کش غربی هایی و یا آفتابه پرکن عربهای وهابی همه اینکارها هم بدون ساندیس انجام میدی کثافت
  • یا مهدی ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    خدا به دادتون برسه اگر یه روزی بهمون ناهار هم بدن دیگه چه میشیم!!؟؟؟ ساندیس جمهوری اسلامی خوردنش افتخار داره! ساندیس جمهوری اسلامی شربت شهادته!!!
  • یا مهدی ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    فقط تو میدونی!!؟؟؟ ما هم میدونیم f-22 و ب-35 و ... چه هستند!! منتهی نکته اش در اینه که ما با همین امکانات ساده، اوج تکنولوژی آمریکا، یعنی Rq170 را شکار کردیم!!
  • ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    ظریف آدم خوبیه. حالا در این مورد اشتباه کرده باید بخشیدش. اطلاع رسانی نظامی ما ضعیف هست و بیش از حد در مورد توانایی های نظامی خودمون امنیتی برخورد می کنیم طوری که خود ایرانی ها حتی شخصیت های سیاسی فکر می کنند ما چیزی نداریم.
  • morteza ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    هر جنگ افزار مدرن الکترونیکی را می توان با راه کارهای مناسب خنثی کرد ! جنگ الکترونیک را هم برای همچنین جاهایی گذاشتند !! راستی RQ170 سلاح به روزی نیست ، نه ؟!
  • رحمن ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    برادر عزیز پدافند هوایی در نیروها حتما باید بصورت گروهی با فرمانده ای متمرکز اجرا شود که می تواند منطقه ای هم بشود این دوش پرتاب ها مرا یاد زمان جنگ انداخت که سرباز حامل .آن موشک را بطرف هواپیمای خودی در ارتفاع کم در عین خوش در حال بازگش از ماموریت بود شلیک کردارتباط بیسیمی گروه محور حرف اول را در این مجموعه می زند موفق باشید
  • Anti Devil ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    کدوم چهره های محبوب سیاسی رو میگی؟؟؟ بستگی داره که پیش تو محبوب باشن یا پیش مردم و فکر میکنم که منفور مردم باشن این چهره های الان. ولی حرفت در مورد سربازان لب مرز کاملا حقه ولی نه اینکه بهشون ضد گلوله نمیدن بلکه باید بهشون سلاحهای دید در شب و کلا تجهیزات کارآمد و بروز بدن تا جونشون رو مقابل تروریستها و قاچاقچیها براحتی از دست ندن. سلامتی همه پاسدارا صلوات
  • احمد ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    سلام در جواب ناشناس عزیز عرض میکنم ما هم شاید اندازه ی شما نه ولی تا حدودی از تکنولوژی روز دنیا سیستم های تسلیحانی با خبر هستیم و این رو هم میدونیم که همه ی عقلای عالم حتی تئورسین های نظامی بزرگ و کارکشته ی دنیا اعتقاد دارن اون چیزی که می جنگه سلاح نیست بلکه اون فکر و ایدئولوژی که ذهن و موجودیت یک انسان رو تشکیل میده می جنگه،تو دوره ی دفاع مقدس هم همین آمریکا و سی پنج کشور دیگه با همه ی توانشون و سلاح های مدرن و تکنولوژیشون به صدام کمک میکردن،من اون لحظه هارو از نزدیک دیدم که بچه های باغیرت و مردای مرد این سرزمین چطور مظلومانه ولی با اقتدار و سربلند دفاع کردن و پیروز شدن،ما حتما" پیروزیم،فقط باید از خودباختگی و ترس خودمونو دور کنیم...
  • Anti Devil ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    عزیزجان اینها جزئی از چرخه ی تسلیحاتیه نه همش و همشون روزی بکار میان. باید بدنبال تکنولوژیهای روز بود ولی ما کلا تو تهدید هستیم و هر آن امکان حمله وجود داره و باید برای دفاع آماده بود و در کنارش به نوآوری بشدت تکیه کرد. تو جنگ عراق هم دستامون کمی خالی بود و تونستن با تکیه بر ایمان و بعضی سلاحهای استراتژیک و یه سری از همین سلاحها پیروز بشن. در کل باید بهت بگم وقتی گرسنه هستی و بره بریون شده نداری, باید یبا غذای ساده تر خودتو سیر کنی.
  • ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۸
    0 0
    عکس توپ 57 میلیمتری دو لوله متعلق به نزاجا و توپ شیلکا در زمینه تصویر بالای تانک شیلکا یه پرچمه که بیشتر شبیه پرچم رژیم صهیونیستیه.
  • عبداکریم ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    پیشرفته بودن سلاح خوبه اما باید دید کی از اون سلاح استفاده میکنه . یادتون نره که محمد جهان آرا ۳۱روز با حدود ۶۰ نفر نظامیه غیر حرفه ای و مردم بومی خرمشهر رو نگه داشت . آره اون موقع ارتش عراق مسلح به سلاح های روز دنیا بود .
  • ۰۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    البته بد قیافه حس جنگ طلبانه هست. ولی با یک نگاه به این همه دیدگاه تندرو، چیزی از جنگ بر هم کم نذاشتیم ها !!! دست همه زحمت کش ها درد نکنه.
  • مهدی ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    اونایی که فکر میکنن تجهیزتت دشمن خیلی پیشرفته و خیلی نابود کننده است بدونن که اگر اونا لحظه ای فکر میکردن در جنگ نظامی با ایران موفق میشن هیچوقت دنبال مداکره و گفتگو نمی رفتن...
  • ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    Mr. Zarof! Take a look
  • مجید ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    در دنیا امروز شیلکا به درد نمیخوره حیف این همه هزینه وقت شده سر این سلاح , دو نفر میزاشتن سر موضوع ساخت پدافندی شبیه گاتلینگ برای دفاع ناوها و ناوشکن ها تا حالا به نتیجه رسیده بودن
  • سروش ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    هواپیماهای ترکیه ای که بر فراز سوریه مورد هدف قرار گرفت با همین اره برقی ضده شد؟ حال ترکیه بدجوری گرفته شد.
  • علیرضا ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    تا کور شود هرآنکه نتواند دید
  • ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    مامان...من جنگ نمیخوام!!! اوواااااااااااااااااااا مادر!!!
  • ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    همین ساندیسی ها زمان جنگ هم دور هم جمع شدن ، شما آشغال خور ها اما هیچ وقت به هیچ دردی نخورده و نمیخورید...
  • م ص ر ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    ناشناس آخری که نوشتی برو سلاحهای آمریکایی رو نگاه کن و به اینا بخند، باید عرض کنم خدمتتون که فقط سلاح جواب نمیده، یه ضمیمه ای هست که حرف اول و آخر رو میزنه که ما بهش میگیم جیگر، حالا یه عده ای اسامی دیگه ای هم براش میزارن که گفتنش بی ادبیه... ولی از نظر سلاح هم اینا خیلی خنده دار نیست، چنانچه کلاشینکف که مال عهد بوقه هنوز هم حرف اول و آخر رو تو درگیریهای بیابانی و خیابانی و جنگی و کوهستانی و غیره میزنه...
  • منتقد ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    1 0
    متوهم کسیه که خدا رو گذاشته کنار و آمریکا رو ابرقدرت میدونه
  • نیما ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    توی جنگ با عراق کم اوردیم و مجبور شدیم کوتاه بیایم . حالا می خوایم با اسلحه 40 سال پیش آمریکا باهاش بجنگیم . ظریف چشماتو باز کن !!!!!
  • نیما ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    پس چرا آخر جنگ جام زهر رو نوشیدیم ؟؟؟؟
  • نیما ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    یه مشت ادم هستند فقط حرف مفت می زنند . موقع جنگ همینا که جنگ جنگ تا پیروزی می کنند اول همه در میرند.
  • نیما ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    توی جنگ با عراق کم اوردیم و مجبور شدیم کوتاه بیایم . حالا می خوایم با اسلحه 40 سال پیش آمریکا باهاش بجنگیم . ظریف چشماتو باز کن !!!!!
  • نیما ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    یه rq170 شانسی خراب شد خودش نشست این همه سر و صدا نداره . آخر جنگ توی یک ساعت آمریکا چندتا ناو و هواویمای ما رو زد ؟ توهم زدن هم اندازه داره.
  • ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    آقا یه مقدار این تسلیحات رو به روز کنید، اینها در حد تسلیحات 1970 هستش، اصلا شما استایل تانکها و تجهیزات جدید رو با اینها ببینی خودت متوجه میشی، یه سریش.ون خوب هستن ولی اون کسایی که رو موتور 4 چرخ هستند به چه درد میخورن؟؟؟ حداقل موتور 2 چرخ سرعتش بالاست ، اینکه هم سرعتش پائینه هم قابلیت مانور کمتر
  • سیمرغ ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    ننگ به تفرقه افکن خدا هدایتت کند
  • امین ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    آخرین تکنولوژیشون RQ170 بود که بچه ها سپاه گرفتنش!! حالا هی بگین اونا تکنولوژیشون چیز تره....
  • ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    باید مشرق جلوی اسم شیلکا داخل پرانتز مینوشت اره برقی که با بقیه اشتباه نشه .
  • ديداش گل ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    دم ايران گرم.......
  • ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    کسی کم نیاورده نسخ قدیمی دوم خردادی به امام فشار آوردن و امام از اجبار گفت جام زهر را می نوشم!! وای بر ترسوها،دنیا پرستها و..
  • ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    ناشناس رو شما عملیات روانی زدن فکر میکنی این تکنولوژی ها عقب موندس با همین ها میشه جلوی خیلی از تهدید های دشمن رو گرفت نیما خودت رو کنترل کن!! خود آمریکایی ها هم ادعای شما رو ندارن در مورد خراب شدن RQ 170 اون موقع ما ناو نمیساختیم ولی الان میسازیم الان با دکترین جنگ نامتقارن با آمریکا میجنگیم اون موقع همه کشورهای منطقه از عراق کمک میکردن حتی شوروی ولی الان ایران خودش قدرت هست و نمیشه اونو با سابق مقایسه کرد
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    0 0
    این نظرت بهترین جکی بود که شنیدم
  • ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    0 0
    یکی به اون ناشناس بیسواد بگه موقع نه موقه آخه برو اول دیکته یاد بگیر بعد بیا اظهار نظر کنه
  • ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    0 0
    احسنت بارك الله آفرين -(كم من فئه قليله غلبت فئه كثيره) چه بسا عده اي اندك بر گروهي بزرگ پيروز ميشوند.
  • نیما ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    0 0
    کدوم ناو ؟ همون اسلحه اون ناوها رو که امریکا زده بود جمع کردن شد جماران . این که میگی ایران الان خودش قدرت هست از چه لحاظ می گی برادر ؟ پراید میسازه ؟ با تحریمها تولید خودرو از یک میلیون دستگاه شد 50 هزار دستگاه . واکسن فلج اطفال برا بچه هامون نداشتیم . کدوم قدرت ؟
  • سیما ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    0 0
    راستی ها . با غیرت و مردای مرد این سرزمین نمی شد با اسلحه میلیاردی جنگید که اینطوری شد.
  • نیما ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    0 0
    اره کوچولو . یادت نیست اخر جنگ چقدر اسیر دادیم و خرمشهر دوباره داشت سقوط می کرد . بچه ای این چیزا یادت نیست . امام خودش دوم خردادی بود اما فشار از جای دیگه بود . از ادمهایی که حرف مفت می زدند و کربلا کربلا می کردند تا جیب خودشون رو پر کنند .
  • نا شناس ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    0 0
    اقای ناشناس شما از موشگ هلفایر چی می دونی اخه؟! حتما می گی قیافش قشنگه نه !!؟!؟!؟ در مورد چیزی که نمی دونی اظهار نظر نکن
  • ارستری ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۱
    0 0
    ناشتاس جان از انگلیس شما برین خدا رو شکر کنین که هیتلر شکست خورد وگرنه ما الان براتون نون پرت میکردیم بعلاوه این تجهیزات برای دفاع هستش نه حمله چون ما حکومت اسلامی هستیم نباید به کشورای دیگه حمله کنیم(برای نیت شر) شما همون تجهیزاتی که دارین صدقه سر هیتلر و دستاوردهاش وگرنه شماها مثل ما نمیتونید توی 35سال هم بجنگید هم تحریم شید و هم پیشرفت کنید زنده باد نژاد اریایی
  • ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۱
    0 0
    نه پرچم خاک پاکه ایرانه پرچم ایران هست نه پرچم رژیم شیطان
  • محمدرضا ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۴
    0 0
    هر كس مسگه ايران قوي نيست حسودده بتركه چشم حسود وبخيل

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس